Popust 20% na Dietpharm i PharmaS
2. svibnja 2022
Eucerin sun uz posebne pogodnosti
26. svibnja 2022

Avene sun uz posebne pogodnosti

Od 01.06. do 30.06. iskoristite posebne pogodnosti za Avene proizvode za zaštitu od sunca.

Sunce je izvor života nužan za razvoj biljaka, životinja i ljudi, ali njegovo zračenje može biti i štetno, osobito za kožu. Zbog toga je od izuzetne važnosti koristiti sredstva za zaštitu od sunca.
UVA i UVB zrake

  • UVA zrake prodiru duboko u kožu i uzrokuju oštećenje njezinih elastičnih vlakana. Odgovorne su za svjetlošću izazvano starenje kože, tj. prerano starenje kože. Sudjeluju i u procesu nastanka nekih vrsta zloćudnih promjena na koži.
  • UVB zrake kratkoročno su odgovorne za opekline, a dugoročno za prerano starenje kože i nastanak nekih vrsta raka kože. Djelovanjem na slabljenje imunološkog sustava potiču izbijanje herpesa.

Odgovor kože
Koža reagira na sunce na više načina. Posljedice mogu biti kratkoročne i dugoročne. Pretjerano izlaganje suncu i nedostatna fotozaštita može izazvati različita oboljenja.

Kratkoročne posljedice:

– Tamnjenje je prirodna obrambena reakcija kože koja stvara melanin (smeđi pigment) kako bi se zaštitila od ultraljubičastih zraka koje emitira sunce. Pretjerana preplanulost svjedoči prvenstveno o tome da je koža bila pretjerano izlagana UV zračenju.

– Opekline od sunca nastaju kao posljedica pretjeranog izlaganja UVB zrakama. Opekline od sunca prvog stupnja sastoje se samo od crvenila, jasno ograničenog na područja koja su bila izložena. Kod opekline drugog stupnja, dolazi do stvaranja mjehurića. Mučnina, glavobolja, groznica i dehidriranost znaju upotpuniti sliku.

Dugoročne posljedice:

– Fotodermatoze: Često takve promjene zovemo alergije na sunce. Karakterističan je osip koji zahvaća podlaktice i dekolte i izaziva vrlo neugodan svrbež.
– Sunčane pjege: Radi se o smeđim mrljama, koje se pojavljuju na suncu izloženim područjima (lice i ruke).
– Prerano starenje kože: Uočava se na licu, vratu, potiljku, kao i na stražnjem dijelu ruku i podlakticama.
– Rizik od nastanka zloćudnih promjena na koži: Dokazano je da ako se štitimo od UV zraka od djetinjstva i tijekom cijelog života, opasnost od zloćudnih promjena na koži svodi se na najmanju moguću mjeru.

Redovito pratite izgled i pojavnost madeža na svom tijelu i svaku promjenu prijavite svom liječniku.