Kako i zašto koristiti zaštitu od sunca

Promocija Curaprox proizvoda
15. svibnja 2015
Besplatno mjerenje šećera u krvi
3. rujna 2015

Kako i zašto koristiti zaštitu od sunca

Istraživanja pokazuju da sunčeve zrake uslijed povećanog prolaska kroz Zemljinu atmosferu imaju jači učinak na kožu.

Ljudska koža ima ograničenu zalihu zaštite od sunca. Znanstvenici su utvrdili da 80% životne izloženosti UV-zrakama dosežemo već do 18. godine starosti dok epidemiološke studije pokazuju da je pojava raka kože kod odraslih usko povezana s frekvencijom sunčanih opeklina u djetinjstvu.

Redovitom uporabom proizvoda za zaštitu od sunca možete smanjiti opasnost od nekih vrsta raka kože, no ukoliko primijetite promjene na madežu, ne oklijevajte i odmah se naručite na pregled kod dermatologa.

Svaki proizvod za zaštitu od sunca sadrži zaštitni faktor koji nam govori koliko se duže možemo izlagati sunčevim zrakama, ukoliko smo nanijeli proizvod za zaštitu od sunca, bez opasnosti da nam UV-zrake oštete kožu. Jednostavno rečeno, SPF znači sljedeće: ukoliko nezaštićena koža na suncu pocrveni nakon 5 minuta, s faktorom 15 (pod uvjetom da smo proizvod nanijeli ispravno) se na suncu možemo zadržati 15 x 5 minuta, odnosno 75 minuta, a da nas sunce ne opeče.

 

PRAVILA PAMETNOG IZLAGANJA SUNCU:

1. S izlaganjem suncu započnite postupno (prvi dan jedan sat, drugi dan dva sata itd.).
2.Izbjegavajte sunce između 10 i 17 sati. U to se vrijeme obavezno sklonite u hlad.
3.Odjeća je najbolja zaštita od sunca. Ne zaboravite na sunčane naočale i šešir širokog oboda.
4.Koristiteproizvode za zaštitu od sunca visokog zaštitnog faktora koji sadrže UV-filtere protiv UVA- i UVB-zraka. Odaberite sredstva sa zaštitnim faktorom najmanje 20 koja su fotostabilna i otporna na vodu i pijesak, naročito u slučaju zaštitnih proizvoda za djecu.
5.Proizvod za zaštitu od sunca nanesite barem 30 minuta prije izlaganja suncu, a potom svaka dva sata, odnosno nakon svakog kupanja ili brisanja ručnikom.
6.Proizvod za zaštitu od sunca nanesite na kožu u DEBELOM sloju. U suprotnome će zaštitni faktor na Vašoj koži biti niži od označenog na ambalaži što može dovesti do nepotrebnih oštećenja kože uslijed neodgovarajuće zaštite.
7.Nakon izlaganja suncu isperite ostatke proizvoda za zaštitu od sunca s kože te je dodatno njegujte proizvodima koji umiruju, hrane i hidratiziraju kožu.
8.Ne zaboravite na refleksiju sunčeve svjetlosti od površina poput snijega, vode, pijeska, betona i trave. Morate se zaštititi i za oblačnog vremena!
9.Posebno zaštitite usnice, kapke i uši. To su vrlo osjetljiva područja.