Pravilna upotreba lijekova protiv alergije

Akcijski popust 10% na Deep Relief gel
3. ožujka 2015
Promocija Curaprox proizvoda
15. svibnja 2015

Pravilna upotreba lijekova protiv alergije

Za uspješno liječenje preduvjet je izbjegavanje alergena. No, to nije uvijek moguće pa se u liječenju koriste lijekovi. Kod blažih alergija, npr. rinitisa, primjenjuju se antihistaminici koji imaju sistemsko djelovanje i ublažavaju samu alergijsku reakciju i dekongestivi koji smanjuju oteklinu nosne sluznice. Teži oblici alergija i astma liječe se bronhodilatatorima koji olakšavaju disanje i kortikosterodima koji liječe upalu.

Antihistaminici djeluju odmah po uzimanju, pa se mogu se upotrebljavati diskontinuirano, po potrebi. Noviji preparati ne uzrokuju pospanost. Radi se o pripravcima u formi sirupa ili tableta, a nužno je pridržavanje preporuka o dnevnoj dozi.

Dekongestivi se obično se primjenjuju kod inicijalne pojave tegoba, a prije otkrivanja alergijske naravi bolesti. Ne primjenjuju se duže od tjedan dana.

Pripravci fiziološke otopine sastavom su prilagođeni sastavu ljudske plazme. To su neutralni pripravci koji se koriste za vlaženje sluznice i ispiranje alergena sa sluznice nosa. S obzirom na sastav mogu se upotrebljavati više puta dnevno, neograničeno dugo. Nužno je obratiti pažnju na ispravan položaj pumpice kod aplikacije otopine, kako bi se izbjegla mehanička oštećenja sluznice vrhom pumpice (ne gurati pumpicu duboko u nos, ne usmjeravati vrh pumpice prema središnjem zidu nosnica). Također je nužno obratiti pažnju na rok trajanja pripravka.

Nazalni steroidi su glavni lijekovi za kontrolu alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Profilaksa simptoma ovim lijekovima treba početi barem 2 tjedna prije očekivanih tegoba. Prije aplikacije lijeka nos treba dobro ispuhati, vrh pumpice staviti u nosnicu (ne preduboko) i usmjeriti prema sredini nosnice (ne prema sredini nosa). Budući da lijekovi, ovisno o proizvođaču, djeluju 12 ili 24 sata, upotrebljavaju se 1 ili 2 puta dnevno. Kako u svom sastavu noviji preparati nemaju alkohol (kao stariji pripravci iz navedene skupine; alkohol suši sluznicu) preporuča ih se primjenjivati kontinuirano tijekom čitave sezone očekivanih tegoba (nekoliko mjeseci).

Liječenje alergijskog konjunktivitisa – budući da su simptomi konjunktivitisa dominantno vezani uz alergijski podražaj sluznice nosa i posljedične refleksne simptome na razini sluznice oka, a manjim dijelom direktnim djelovanjem alergena na sluznicu oka, kod liječenja alergijskog konjunktivitisa nužno je dosljedno provođenje mjera preporučenih kod liječenja alergijskog rinitisa. Iznimno, kod jako izražene konjunktivalne iritacije usprkos svim mjerama liječenja rintisa, u liječenje se dodaju i kapi za oči, nakon pregleda i po preporuci oftalmologa.
Kako si možemo sami pomoći?

Kod alergije na pelud treba pratiti „alergijsku prognozu“. Kada je koncentracija peludi povišena, treba smanjiti izlaske i zatvarati prozore. Nakon dolaska kući treba skinuti odjeću koja je bila izložena alergenima, istuširati se i obući čistu odjeću. Maske za lice ne pomažu jer se vlaže i na njih se lijepe čestice peludi.

Kod alergije na grinje kućne prašine treba ukloniti tepihe i zastore, smanjiti vlažnost zraka i koristiti antialergijsku posteljinu.

Kod alergije na plijesan treba smanjiti vlažnost zraka u prostorijama i izbaciti sobne biljke te dobro čistiti kupaonicu.

Postoje i medicinski proizvodi koji na prirodan način sprečavaju kontakt sluznice nosa s alergenima, a time smanjuju i samu alergijsku reakciju. U svom sastavu imaju potpuno prirodan sastojak ektoin. EKTOIN proizvode mikroorganizmi koji žive u izuzetno nepovoljnim životnim uvjetima temperature, tlaka, visokog saliniteta ili UV radijacije, za preživljavanje, odnosno zaštitu. Taj ektoinski sloj štiti membranu stanica. Na sličan način štite se i membrane dišnih putova, ljudske stanice epitela sluznice nosa, stvarajući Ectoin®-Hydro-Complex kao zaštitni film. Time se značajno smanjuje doticaj alergena sa sluznicom, odnosno smanjuje se mogućnost nastanka alergijske reakcije uslijed kontakta s alergenom.