Ah, ta alergija… Dolaskom proljeća počinje cvatnja prvih stabala i biljaka, a s njima i prvi simptomi alergija. Najčešći su:

  • učestalo kihanje
  • bistri sekret iz nosa
  • suzenje očiju
  • nadražajni kašalj.

Bitno je razlikovati te simptome od simptoma obične prehlade. Prehladu uz nabrojene simptome prati i povišena tjelesna temperatura i traje svega nekoliko dana. Alergijske reakcije mogu trajati duži vremenski period, sve dok su prisutni vanjski podražajni faktori.Osim uobičajenih lijekova koji se mogu podići na recept ili kupiti u bezreceptnom obliku u ljekarni, postoje i ljekovite biljke, vitamini i minerali koji dokazano uvelike pomažu u prevenciji i ublažavanju simptoma.Od njih bi izdvojili crni kim, kozlinac, koprivu, kvercetin, kalcij, cink te vitamine C i D.

 

Crni kim

Od sjemenki crnog kima izrađuje se biljno ulje visoke i dragocjene kvalitete. Primjenjuje se oralno i ugodnog je okusa. Djeluje protuupalno, imunomodulatorno, antioksidativno i antialergijski. Terapiju je preporučljivo započeti nekoliko mjeseci prije očekivanog perioda cvatnje i pojave prvih simptoma kako bi se organizam uspješno pripremio na povećanu koncentraciju peluda, glavnog alergena, u zraku. Učinak djelovanja najvidljiviji je 8-12 tjedna od početka terapije.

 

Kozlinac

Najvažniji dio biljke je njezin korijen koji skriva brojne zdrave tvari odgovorne za antioksidativno djelovanje, povećanje otpornosti na bolesti, izdržljivost i vitalnost organizma. Klinički potvrđeno smanjuje simptome alergije. Preporuka je s terapijom započeti mjesec dana prije početka sezonskih alergija.

 

Kopriva

Stoljećima je jedna od najpoznatijih i najljekovitijih biljaka. U svom sastavu sadrži brojne vitamine, minerale i spojeve bitne za protuupalno djelovanje i sprječavanje razvoja simptoma alergije.
KvercetinSpada u važne bioflavonoide sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Kad se radi o alergijama važan je jer sprječava oslobađanje histamina, tvari koja je glavni uzročnik kihanju i svrbeži. Korisno ga je upotrebljavati u kombinaciji s bromelainom, enzimom koji razgrađuje bjelančevine, jer mu on potiče apsorpciju u crijevima.

 

Kalcij, cink, vitamini C i D

Kalcij smanjuje lučenje i djelovanje histamina. Dnevna doza je do 1000 mg. U kombinaciji s vitaminom C potiče razgradnju oslobođenog histamina te pomaže da se on što brže eliminira iz stanica. Preporučena dnevna doza vitamina C je 500 – 1000 mg u podjeljenim dozama ili u formulacijama s produženim oslobađanjem. Bolju apsorciju pokazuje liposolubilni oblik. Cink sudjeluje u obrambenim mehanizmima organizma koji se susreo s alergenom. Poboljšava apsorpciju kalcija. Unosi se najviše do 40 mg dnevno, ali kraći period jer dugotrajan unos smanjuje apsorpciju bakra i željeza. Vitamin D je jedan od glavnih regulatora koncentracije proteina koji sudjeluju u alergijskoj reakciji te uravnotežuje cijeli organizam. Preporučena dnevna doza je 400-800 internacionalnih jedinica. Ona se može povećati do 4000 jedinica dnevno uslijed velikog deficita ili određenih dijagnoza.